BAHAR BAYRAMI
YAGEV’DEN ÜLKE TANITIMINA BİR PROJE DAHA: “BAHAR BAYRAMI”
YAGEV ile Türk Halkları Konseyi (THK) İşbirliğinde yapılacak olan Bahar Projesi, kültür ve turizm alanında farklılık yaratacak. 20 Mart 2023 tarihinde başlayacak olan Bahar Bayramı kapsamında binlerce yıllık gelenekler, lezzetler, danslar ve etkinlikler tam 3 gün boyunca sürecek. YAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özkaya ile Türk Halkları Konseyi Başkanı Mahmut Oral, Bahar Bayramı kapsamında yapılacak olan etkinliklere tüm vatandaşları davet etti.
Yerel Hizmetler Proje Araştırma Geliştirme Dayanışma ve Eğitim Vakfı (YAGEV) ile Türk Halkları Konseyi arasında imzalanan protokol ile yeni bir projeye daha imza atıldı. YAGEV ile Türk Halkları Konseyinin işbirliği ile yapılacak projenin adı “Bahar Projesi” olarak belirlendi. 20-21-22 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleşecek olan proje kapsamında birbirinden farklı etkinlikler yapılacak. Projenin genel amacı Türk Bahar Bayramını daha iyi tanıtma çabalarına katkıda bulunmak ve Türk kültür miraslarının tarihçesi hakkında farkındalık yaratmak. Projenin genel tanımıysa; baharın gelişini kutlandığı ve şenlik havasını tüm halka açık olacak bir organizasyonla açık alanda gerçekleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Büyük bir halk kutlaması olarak da düşünülen bu organizasyonun açık alanı; Türk dünyasının ortak kültür miraslarından birtakım geleneklerin temsillerinin de olacağı büyük bir şenlik alanı olarak kurgulanması planlanmaktadır. Açık alan üzerine kurulmuş ana sahne tüm program akışının merkezinde yer alacaktır. Tüm organizasyonun aksiyondaki odağı olacak sahnede Nevruz temalı özel olarak hazırlanacak müzikler, yine Nevruz için özel olarak hazırlanmış koreografiler ve sahne tasarımlarıyla görsel ve işitsel bir şölen yaşatılacak.
Projenin Amaçları ve Hedefleri:
Doğuş, diriliş anlamına gelen, bahara duyulan özlemin anlatıldığı ve bir takvim yılı değişikliğin de ifade eden ‘Nevruz’ Türk dünyasının tamamında yaygın olarak kutlanan kadim bir gelenektir. Nevruz’un bir diğer adı olan Ergenekon Bayramı, geçmişten günümüze Türk dünyasındaki önemini korumuştur. Türkler ‘toprağın uyandığı gün’ ile özdeşleştirdikleri 21 Mart tarihini yeni yılın başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Bir ‘varoluş ve diriliş günü’ olarak anılan bu kutlamalar manevi bir kimlikle donatılmıştır. Anadolu’da da ortak geleneklerle yüzyıllardır kutlanılan Nevruz doğanın canlanmasını karşılayan bir şenlik havasıyla her yörede farklı ya da birbirine çok benzer ritüellerle yaşanmaktadır. Türk kültüründe tartışmasız öneme sahip Nevruz Bayramı’nın ülkemizdeki kutlamalarına bir standart getirilmesi ve milletin ana vasfı olan devamlılık için gereken birlik duygusunu köklerimizden ve ata topraklarından yayılan bu kadim gelenekle kalıcı kılmak projenin çıkış noktasıdır. Türk dünyasının tamamına hitap eden Nevruz Bayramı’nın; ülkemizde bugüne kadar yapılmamış bir organizasyonla, sanatsal kaygılarla tasarlanmış anlatılarla birleştirerek kutlamak amaçlanmıştır.
Projenin kısa vadeli amaçları:
Projenin kısa vadeli sürede 9 farklı amacı bulunuyor. Projenin kısa vadede birbirinden farklı alanlarda ulaşacağı amaçlar;
1-BAHAR projesi Türk ülkeleri ve toplulukları arasındaki iş birliğini ortaya koymaktadır.
2-BAHAR projesi ile Barış ve uluslararası iş birliğine katkı sağlamaktır.
3-BAHAR projesi ile Türk Bahar bayramının kültürel zenginliğe dönüştüğü BM, Avrupa Birliği, gibi uluslararası aktörlerin barış içinde yaşamaya davet ettiği bir geleceğe katkıda bulunmaktır.
4-BAHAR projesi ile Türkiye’deki UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alan merkezlerimiz başta olmak üzere doğal, tarihi ve kültürel merkezlerimizin tanıtımını sağlamak.
5-BAHAR projesi ile Kültürel mirasın korunması ve aktarılmasında sahip olduğumuz başlıca rolü uluslararası bir proje ile pekiştirmektir.
6-BAHAR projesi Türk dünya kültür mirasının tanıtımına katkıda bulunmaktır.
7-BAHAR projesi ile Türk Cumhuriyetlerindeki basınının izleyeceği bu etkinlikte Türk coğrafyasının bütün doğal ve kültürel zenginliğinin hatırlanmasını sağlamaktır.
8-BAHAR projesinde işlenen konular itibarı ile tüm Türk Cumhuriyetleri medyasının ve insanlarının ilgisini üzerimize çekmeyi sağlamaktır.
9-BAHAR projesi ile Kültür’ü, folklor’ü tarihi ve mitolojiyi bir arada buluşturan bu projeyi tüm Türk coğrafyasına sergilemektir.
Projenin Uzun vadeli amaçları:
Bu projenin gösterimiyle birlikte Bahar Bayramının Türklerin kadim bayramı olduğunu ortaya koymaktır. Projenin ilk yıl gösterimlerini başarıyla gerçekleştirdikten sonra hedeflerimizi büyüterek BAHAR BAYRAMI Projesini her yıl daha da geliştirmek amacındayız.
Projenin Gerekçesi:
Türklerin; evrensel kültürel değerlere verdiği önemin anlatıldığı bu kültür-sanat projesinde; Din, dil, Irk ayırımı yapmaksızın tüm insanlığı kucaklayan daima birleştirici, barıştırıcı, sevginin ve barışın Sembolü bir millet olduğu gerçeğini de sergilemektedir. Proje işlediği konular ile Bahar Bayramının evrensel değerini ve Türk tarihi eserlerini tekrar tanıtır. Türk coğrafyasının kültür tarihinin dünyadaki önemi, dönemin gelenek ve görenekleri, tarihi eserleri, ünlü kişileri mitolojisi ile ihtişamı, gücü anlatılıp tanıtılacaktır.
Projede;
Bizlere ve gelecek nesillere miras olan Bahar Bayramının, bitmeyen hoş görüsü, Sonsuz sevgisi, sınırsız yardımlaşması, Kültürel dayanışmamız sergilenerek anlatılmaktadır. Ayrıca projenin anlatımını destekleyen görseller, kostümler, dans ve müzikler geçmiş dönemi ve günümüzü kapsayarak hatırlatmayı hedeflemektedir.
İlişkili Olma kriterlerinde:
Türk coğrafyasının gelişimi ve dönüşümü için kültürün ve sanatın sorgulayıcı, uyarıcı, düşündürücü ve alternatif üretici rollerini kullanan, kültürel ilişki kurmayı hedefleyen,
Kültürel mirası yeniden işlevlendirerek; Türk birlik ve beraberliğini öne çıkarma yolundaki hedeflerine uygun olması.
Sosyal Boyutu Bulunma kriterlerinde:
Türk Bahar Bayramının anlatımı ile insanların kültür ve sanatı kullanarak toplumsal birlikteliği artırmasını, Sosyal dönüşümde Türk kültürünün gücünü kullanarak kültür ve sanat yoluyla yükselmesini hedefleyen olması.
Uluslararası Boyutu Bulunma kriterlerinde:
Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile arasındaki kültürel rolünü pekiştiren ve Cumhuriyet olmayan Türk Halkları arasındaki kopmaz bağlarını projenin bir parçası haline getiren ve dünya insanını kucaklayan, kalıcı kültürel iş birliğini hedefleyen proje olması,
Artistik Boyut kriterlerinde;
Sanat alanlarının katılımını ve aralarındaki ilişkinin gelişmesini teşvik eden, Sanat kurumlarının, sanatın ve kültürün sürdürülebilirliklerinin zeminini hazırlayan, Sanat alanında yaratıcı, yenilikçi ve katılımcı olan, Sanatı zor ve anlaşılmaz bir pratik olmaktan çıkaran ve sanatın iletişimi meselesine önem veren, Kültürün toplumsal ve bireysel yaşamdaki dönüştürücü gücünü kullanan, Katılım ve dönüşüm yaratmak için gerektiğinde kültürün eğitsel, eğlence yanını kullanan, Kaliteye önem veren, Yeni anlatım biçimlerini teşvik eden, Kamusal alanları, sosyal ve hizmet altyapılarını değerlendiren proje olması.
Ortaklaşa İş Yapma ve Sürdürülebilirlik kriterlerinde:
Diyalogu vurgulayan sanat faaliyetlerini destekleyen ve kalıcılıklarını öngören, Daha geniş halk kitlelerine ulaşacak iletişim araçlarını kullanmayı hedefleyen, proje sonrasında da Türk kültürel yaşamına sürekli olarak katkıda bulunabilecek mekanizmaları harekete geçiren,
Sürekliliği kanıtlanmış mevcut kurumlar ile ortaklıklar geliştiren, Genç sanat inisiyatiflerinin gelişmesi perspektifi ile ortaklıklar geliştiren, Sürdürülebilirliği teknik bir mesele olmaktan çok, ege bölgesinde yürütülen kültür ve sanat faaliyetlerinde geleceğinin üreten kanallardan akmasının önünü açıcı bir yaklaşım olarak ele alan, Ortaklık anlayışını kurum ve bireylerin sanat ve kültür alanında kapasite kazanmaları ve mevcut bilgi birikimlerini paylaşımları ilkesi olarak ele alıp değerlendiren projelerden olduğu için; ülke tanıtımı için de gerekli bir projedir.
Bekir TÜCCAR